Flera händer som applåderar

Återvinning av BRITA-filter

Tillsammans för miljön

Oavsett om det gäller matförpackningar, våra köksmaskiner eller våra bilar: det är omöjligt att föreställa sig vårt vardagsliv utan plast. Plast är trots allt väldigt praktiskt, det väger lite och är lätt att forma. På BRITA, använder vi också plast, oavsett om det är i våra vattenfilterpatroner för hemmabruk eller i våra professionella filter från våra affärspartner.

Förutom plast använder vi andra värdefulla material för bästa vattenfilterupplevelse. Därför började vi återvinna våra filter redan 1992. På så sätt sparar vi resurser och skyddar miljön på samma gång.

BRITA-återvinningsprogram sedan 1992

”Varför skulle vi överlåta återvinningen av våra vattenfilter till andra när vi kan göra det själva tillsammans med våra partner?” Det frågade sig Heinz Hankammer, som grundade BRITA, när han lanserade återvinningsprogrammet för BRITA vattenfilterpatroner 1992. På den tiden var detta ett verkligt banbrytande arbete!

Sagt och gjort: sedan dess har vattenfilterpatroner som skickats till BRITA:s huvudkontor i Tyskland separeras i företagets egen anläggning och bearbetas för återvinning. Vi regenererar även filtermaterialet själva och använder det igen i nya vattenfilterpatroner – vilket verkligen sluter materialcirkeln. 

Se hur vårt interna återvinningsprogram fungerar och använder de viktigaste komponenterna i BRITA vattenfilterpatroner.

Delar av strimlade patroner i en hand

Plasthöljet

Plasthöljet strimlas först på plats och hämtas sedan av partnerföretag. De rengör och separerar plasten och maler den till granulat. Plastindustrin kan sedan använda detta för att producera nya plastdelar.

Aktivt kol i en kartong

Aktivt kol

Det aktiva kolet returneras till leverantörer av aktivt kol. De upparbetar och återanvänder det för olika filtreringsprocesser, till exempel vid rening av avloppsvatten.

Jonbytare i en hand

Jonbytare

Jonbytaren regenereras i vår egen anläggning och läggs till i nya filterpatroner. Detta innebär att nya BRITA filterpatroner kan innehålla regenererade jonbytare – med samma kvalitet och prestanda. Detta är hållbarhet i praktiken!

En BRITA vattenfilterpatron återvinns på 75 sekunder

Vill du se hur man återvinner din BRITA vattenfilterpatron? Vår video visar hur det går till genom att använda patronen MAXTRA som ett exempel.

Brita Video Placeholder

Mycket smart och fantastiskt för miljön: tack vare BRITA-återvinningsprogram, kan nästan alla komponenter i BRITA vattenfilterpatroner återvinnas och återföras till materialcykeln.

Global återvinning av BRITA vattenfilterpatroner

BRITA-återvinningsprogrammet har etablerats i många europeiska länder som Tyskland, England, Frankrike, Spanien, Schweiz, Belgien och Nederländerna. I samarbete med många handelspartner samlas BRITA vattenfilterpatroner in och skickas till vårt huvudkontor i Tyskland.  

Från Asien transporteras inte vattenfilterpatroner till Tyskland. Istället samarbetar vi med partnerföretag för att möjliggöra återvinning av filter lokalt.

BRITA:s produktionsanläggning i Bad Camberg, Tyskland

BRITA:s produktionsanläggning i Bad Camberg, Tyskland: Det är här BRITA vattenfilterpatroner produceras, inklusive regenererade jonbytare.

Lokal återvinning av BRITA vattenfilterpatroner

Av olika anledningar kan vi ännu inte införa BRITA-återvinningsprogrammet i ditt land. Men vårt mål är att erbjuda återvinning av BRITA vattenfilterpatroner överallt där det är möjligt. För att uppnå detta undersöker vi bland annat möjliga transportvägar och juridiska ramvillkor. Vi är säkra på att vi snart kommer att hitta en lämplig lösning för ditt land.

Men du kan redan idag göra något bra genom att kassera dina vattenfilterpatroner i enlighet med lokala förordningar.